Riikka Nieminen Kokemusasiantuntija, joka työskentelee myös asiakaan- ja potilaan oikeuksien puolesta.

Terapiatakuu: heti apua ja rahaa säästyy

 • Terapiatakuu: heti apua ja rahaa säästyy
 • Terapiatakuu: heti apua ja rahaa säästyy
 • Terapiatakuu: heti apua ja rahaa säästyy
 • Terapiatakuu: heti apua ja rahaa säästyy

Jos sinulla ei ole itselläsi kokemusta masennuksesta, vaikkakin valitettavasti useilla on, voit päästä vähän siihen fiilikseen miettimällä oikein tämäkkää flunssaa. Koska niissä on jännästi hieman samoja oireita.


 

 • Molempiin kuuluu halu eristäytyä yhteiskunnasta ja jäädä kotiin. Mieluummin vielä sänkyyn, koska olo on niin väsynyt.

 • Voi olla syyllinen olo olla kotona, kun pitäisi olla tehokas ahkera työelämässä.

 • Ei tee mieli syödä, tai jos tekee, niin ruuan terveellisyys ei ole prioriteetti - nopeat hiilihydraatit osuvat parhaiten aivojen palkitsemiskeskukseen.

 • Voi olla vaikeuksia keskittyä edes elokuvan katseluun.

 • Kaveri soittaa, lähdetkö kahville? No et todellakaan, vointi ei salli ja oireet tuntuvat kestävän ihan liian kauan.

 • Ei jaksa käydä kaupassa, voisiko joku muu käydä? Ei viitsi pyytää, aikuinen ihminen ja itse pitäisi pärjätä.

 • Kyllä pitäisi varmaan kotonakin saada siivottua, mutta ei ole voimia. Pakko sopeutua siihen, että astiat jäävät altaaseen ja pyjama on päällä koko päivän.

 • Epämääräisesti huono olo uuvuttaa ja tulee ajoittain paha mieli, kun ei jaksa ja joutuu jäämään oman elämänsä ulkopuolelle.

Entä jos tätä jatkuisi puoli vuotta? Voi olla muutama päivä välissä, jolloin korviin ei särje ja henki kulkee, mutta sitten kuume taas nousee ihan yllättäen korkeaksi. Miten työnantaja jaksaa odotella, jos oletkin pois vuoden, tai kaksi? Mistä tulee toimeentulo ja millä voimilla järjestät sen? Auttaako siihen läheisen syyllistävä kommentti “otat vaan itseäsi niskasta kiinni ja teet”?

 

Löytyykö ymmärrystä, että olisi oikein tätä ihmistä kohtaan päästä heti avun piiriin? Ensimmäisen kuukauden aikana, ilman lääkekokeilua. Että heti otetaan tosissaan ja tehdään asialle jotain. Apua heti, ennen kuin ongelmat kroonistuvat. Allekirjoita tämä tärkeä Terapiatakuu-kansalaisaloite, jota olen ollut mukana työstämässä. Se säästää meille yhteiskuntana paljon rahaa, vuosikustannus on toteuttamistavasta riippuen noin 35 miljoonaa euroa ja säästöä tulee noin 300 milj./vuodessa. Tämä on kaikille tärkeää, sillä kukaan meistä ei ole mielenhäiriöille immuuni.


 

Terapiatakuu-kansalaisaloite on julkaistu. Allekirjoita aloite ja ole mukana vaatimassa, että mielenterveysapua saisi nopeammin! https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3890

Kommentoi jos allekirjoitit, tai jos jokin seikka esti sinua tekemästä niin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kävin laittamassa nimen alle.

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Upeaa! Meidän täytyy vielä näköjään pitää kiinni siitä, että näillä on merkitystä. Helsingin puolen ehdokkaallamme Martin-Éric Racinen käynnistämä aloite aktiivimallin purkamiseksi ei näyttänyt tuottavan tulosta.
Tässä Terapiatakuussa on toisaalta myös perusteltu lupaus satojen miljoonien säästöistä, joten jos se kuultaisiin sitten selkeämmin.

Käyttäjän JoniHeikkila kuva
Joni Heikkilä

Tärkeä, joskin liian vähälle huomiolle usein jäävä aihe päätöksenteossa.
Kannatan täydestä sydämestäni <3

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Tämä on allekirjotettu!

Kyllä se vaan niin on, et tääl Suomes on masennus jotenki sellane mörkö, josta harva kehtaa puhua. Ja, koska näin on, niin lievä masennus voi sitten muuttua vakavaksi masennukseksi. Ja ihan vaan, koska ei kehdattu kertoa kellekään.
Ja jännästi yleensä just ihmiset, jotka ei masennuksesta mitään tiedä heittelee tahdittomuuksia kuten "Otat nyt ittees niskasta kii! Kato se on vaa tahdonvoimasta kii!"

Omasta mielestä optimaalinen tilanne olisi, että voisi esim. työelämässä hakea sairaslomaa mielenterveyden boostaamiseksi. Voitas vaikka kutsua sitä 'mielenterveyspäiväks'.
Ja tietysti myös kaikilla muillaki ihmisillä pitää olla mahdollisuus päästä pikaisesti avun piiriin ilman sen isompaa akrobatiikkaa.

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Lisäsin siihen erityisesti sellaisen kohdan, että työkyvyttömillä, vammaisilla jne. joiden terapiaa Kela ei ole maksanut, pääsevät nyt heti tämän Terapiatakuun piiriin kuitenkin. Eli just noin, kun kaikki hakisivat ajoissa avun ongelmiinsa, niin ne eivät kerkiä paisua mahdottomiksi, tai jopa kroonistua, jolloin hoito onkin paljon haastavampaa.

Tomi Pohjalainen

kyllä se vain niin on että jokaisen kuka näitä palveluita tuottaa pitäisi mennä kokeilemaan ihan käytännössä itse kuinka nämä auttamispalvelut toimiin. vaikka johonkin tuntemattomaan kaupunkiin.

rahaa niissä palaa jo mutta väitän että niitä palveluita voisi lisätäkkin kun vain tingittäisiin akateemisten kansikuva ihmisten palkkoja ja palkattaisiin tilalle kokemusasian tuntioita. samalla rahalla saisi 2,4-7 oikeasti asioita perillä olevaa,,,, laskutavasta riippuen.

mulle palkasta välitä, ehkä eduskunta liksat vasta toisi mun ulosottoon jonkun mielenkiinnon maksaa se pois.

Toimituksen poiminnat